UNICORN

suflet si magie
 
AcasaInregistrareConectare

Distribuiți | 
 

 Merry Samhain!

In jos 
AutorMesaj
Rowenna
Admin
avatar

Numarul mesajelor : 106
Data de inscriere : 19/10/2006

MesajSubiect: Merry Samhain!   Mar Oct 31, 2006 4:24 am

Va doresc tuturor un Samhain fericit si un an nou imbelsugat si plin de lumina!
Ce planuri aveti sau cum ati petrecut de Samhain?
Eu va parasec vre-o 2 zile ca am de umplut niste galetute cu bomboane cherry

Merry part!
Sus In jos
http://unicorn.easyforumpro.com
picard_1602

avatar

Numarul mesajelor : 22
Varsta : 49
Data de inscriere : 22/10/2006

MesajSubiect: Re: Merry Samhain!   Mar Oct 31, 2006 1:04 pm

MM si blessed Samhain tuturor. Va doresc celor care nu au facut-o inca, distractie placuta de Halloween drunken
Si am gasit o istorisire interesanta asupra rolului dovlecilor in aceasta sarbatoare. Vi-o redau in continuare:

De ce dovleci? Doar forma lor este de vină? Greu de spus exact, ceea ce se știe cu siguranță este că dovleacului încă din antichitate i s-au atribuit semnificații deosebite.

În vechiul Egipt el era venerat fiind considerat întruchiparea terestră a zeiței Kolokassia. Cultul dovleacului este cunoscut în Africa, China și Japonia. La chinezi el este simbol al abundenței, fertilității(datorită mulțimii sâmburilor) regenerării și imortalității. Mitologia sau legenda spune că strămoșul mitic al chinezilor Panku, ar fi scăpat cu viața din potopul mitic stând într-un dovleac. În alte legende se spune că Pangu ar fi fost un dovleac. În ceremonia nupțială, mirilor li se dădea vinul ritual din două jumătăți de tigvă de dovleac, pentru a avea o viață bogată și mulți urmași ( evident aceasta înainte de revoluția chineză și legea planificării natalității).

La intrarea în lojile societăților secrete sunt puși dovleci deoarece se crede că : ??? sunt un semn al regenerării spirituale, al accesului spre lăcașul nemuririi”.(Jean Chevalier, Alain Gheerbrant – Dictionnaire des symboles)
În Laos legenda spune că oamenii s-ar fi născut din dovlecii crescuți pe vrejul Axului Lumii.

La unele popoare africane, dovleacul simbolizează uterul femeii.
În aria Balcanică tigva este legată de cultul morților. În Serbia se umple cu apă și se sparge la scoaterea mortului din casă, sau se pune în sicriu plină cu apă sau vin.

În obiceiurile românești de tip calendaristic dovleacul este asociat cultului strămoșilor, majoritatea mâncărurilor rituale din perioada posturilor și zilelor de pomenire a morților sunt făcute din dovleac. În aria daco-română el este și un simbol al abundenței, astfel în nordul Moldovei s-a mai păstrat obiceiul ca de Anul Nou copiii să colinde cu o tigvă umplută cu semințe de dovleac, pe care să le arunce peste casă și să ureze rod bogat ( E. Bernea – Poezii populare în lumina etnografiei).

Dovleacul este considerat și obiect apotropaic. Astfel mai există la sate obiceiul de a se planta dovleci în jurul casei, deoarece se consideră că vrejul său se înlănțuie precum șarpele mitic, apărând casa de forțele malefice.

În basmele românești vrejul care se înalță pe un stâlp sau un pom este considerat un Axis mundi, o scară mitică pe care eroii basmelor comunică cu cerul sau pământul. De asemenea se întâlnește frecvent tema nașterii miraculoase a unui erou de basm dintr-un dovleac, sau transformarea lui într-un dovleac, ???ceea ce denotă apartenența acestei plante la cultul strămoșilor” ( L. Șăineanu – Basmele românilor).

Deosebit de interesant mi se pare faptul că în Ardeal era (și mai există) obiceiul ca toamna târziu, la culesul bostanilor (cum sunt denumiți dovlecii), pe stâlpii fiecărei case să fie aprinse ???felinare” făcute exact precum Jack-o'Lantern, deși nu era cunoscută serbarea Halloween. Din unele surse se spune că acestea ar fi avut rolul să gonească spiritele și duhurile malefice, care în pragul iernii, în nopți anume, bântuie prin lume.

Sursa: http://www.tion.ro/engine.aspx/page/article-detail-page/cn/aradon-news-editor1-20061031-123625/dc/im%3Aall%3Anews-world/ag/im-online
Sus In jos
http://www.art-stic.ro
 
Merry Samhain!
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
UNICORN :: ~Universul Wicca~ :: cafeneaua vrajioarelor-
Mergi direct la: